Razvoj unutarnje financijske kontrole u javnom sektoru Republike Hrvatske
Projekta
CARDS
Temeljni dokumenti
PIFC u Hrvatskoj
 
 

 Najčešća pitanja i odgovori

 
   

ŠTO JE FMC?

 
  • FMC obuhvaća sve unutarnje kontrolne sustave i procedure u javnom sektoru
  • obuhvaća sve poslovne transakcije vezane uz prihode/primitke, rashode/izdatke, povrate proračunskih sredstava, imovinu i obveze
   
ČEMU SLUŽI FMC?
 
  • za poboljšanje upravljanja – od zakonitosti prema kvalitetnom ekonomskom odlučivanju na ex ante osnovi, odnosno uspostavljanjem kontrola koje trebaju spriječiti nezakonito i neučinkovito korištenje proračunskih sredstava
   
KOJE SU OSNOVNE KARAKTERISTIKE SUSTAVA FMC?
 
  1. Kontinuirana kontrola
  2. Preventivni karakter
  3. Provodi se u svim proračunskim korisnicima
  4. Stalno poboljšanje
   
ZAŠTO NAM JE POTREBAN FMC, AKO SMO VEĆ USPOSTAVILI UNUTARNJU REVIZIJU?
  Sustav FMC uspostavlja pravila poslovanja i kontrole koje trebaju onemogućiti nezakonito i neučinkovito trošenje proračunskih i drugih sredstava te poboljšati upravljanje. Unutarnja revizija provjerava kako je uspostavljen sustav FMC i daje preporuke za njegovo poboljšanje. Preporuke unutarnje revizije provode se kroz sustav FMC čime se taj sustav kontinuirano poboljšava.
Sustav FMC i unutarnja revizija su dva instrumenta koja koriste čelniku da bi zakonito i djelotvorno upravljao sredstvima koja su mu povjerena.
Znači, imaju isti cilj - osiguranje zakonitoga i pravilnoga, odnosno učinkovitog, ekonomičnog i djelotvornog korištenja svih javnih sredstava.
SVE ŠTO VAS ZANIMA U VEZI SUSTAVA FMC PITAJTE – ODGOVORIT ĆEMO!
 

 


Zadnja promjena : 28.11.2006.
Važna napomena: Stavovi izneseni na ovim web stranicama ne izražavaju nužno stavove Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj.
Webmaster contact
English Back to home page SOFRECO' Europska Komisija